Om Sentiment

Litt eventyr – litt teater – litt kunst og mye historie

Denne boken forteller noen av historiene om bygningsmiljøer vi har engasjert oss i å redde de siste 25 årene. Samtlige bygninger har vi måttet kjøpe og restaurere for privatemidler og risiko.

Noen representerer bondemiljøer, andre elegante salonger, men alle forteller en viktig historie om liv og virke, hverdag og fest som til sammen utgjør det sammenvevede historiske vitnesbyrd som vi nå i Norge risikerer å miste mer og mer av.

Vi kan ikke alene redde alt, og mye har vi måttet gi opp også. Vi har måttet takke nei til invitasjoner om å bidra til å redde viktige historiske bygg og naturområder, rett og slett fordi vår kapasitet har vært helt sprengt.

Andre ganger har vi måttet innse at motstanden har vært for mektig – vi kan ikke få stoppet byggingen av en motorvei…

Men vi har allerede klart å stoppe bl.a. en næringspark i Holmestrand, en bussterminal mindre på Kongsvinger – reddet Nor, en snuplass mindre – reddet Villa Heia i Oslo og en veiutvidelse som ble speilvendt – reddet Vinje Gård i Telemark.

Denne boken er en hyllest nettopp til den skjønnhet og historie det har lykkes å redde og videreføre inn i en ny tid…

Vi bevarer og gjenskaper historiske miljøer som et kunstnerisk uttrykk, hvor bygget – eksteriør, interiør og inventar sammen med hageanlegg, blomster, musikk og kulturopplevelser, utgjør en helhet som vi ønsker å oppsummere i ordet sentiment.

Det er sanselige uttrykk på flere nivåer som sammen utgjør det totalinntrykk vi som frikunstnere presenterer for våre lesere og gjester.

Dette er vår spesielle kunstneriske uttrykksform som gradvis har vokst frem som et resultat både av våre prosjekter og våre mange besøk ved historiske bygg, museer og parkanlegg både i E ngland, I talia, Tyskland, Danmark og Sverige – kontrasten til Norge er slående – det er nesten flaut å være norsk – ikke fordi vi har mindre å presentere, men for måten vi presenterer det vi har på. Boken forteller også om vår egen kunstneriske forankring og hva som har bidratt til å forme vår visjon.

At det koster å være “Kjerringa mot strømmen” i Norge har vi fått merke – vi har vært både skjelt ut, ledd ut, hengt ut, kastet ut – saksøkt og truet, men dette skjerper bare vår kampånd og styrker vår visshet om hvor viktig, det er å fortsette!

Vi har aldri mottatt en eneste krone i offentlig støtte, og har heller aldri mottatt noen utmerkelser, prisereller hedersbevisninger – men vi har bidratt til å glede mange, og til å vekke noen. Kanskje blir nettopp du den neste…

Sentiment:
Refined or tender emotion
The total of what one thinks and feels on a subject Sentiment can refer to activity of five material senses – hearing, sight, touch, smell – and the taste associating them with or as considered transcendental.
A thought, view or attitude –
especially one based mainly on emotion instead of reason…